HTML

Kávéházi Alkotó

„- Pont jókor jössz, mert ez a nap legjobb része. - Melyik az a rész? - Az, amikor te meg én mi leszünk.” (Micimackó)

Linkblog

Friss topikok

  • paradicsommúzsa: :) Javítottam pár elgépelést.. Karna (2011.05.19. 02:56) Palatschinken
  • Beusca: várjuk a további fejleményeket! (2011.04.05. 07:20) Szünet után
  • Beusca: ich wünshce dir angenehmen aufenthalt! vagy valami ilyesmi:-) (2011.04.05. 07:18) Na szóval Berlin
  • paradicsommúzsa: @berlin_mount: Danke! (2011.04.04. 18:49) "Ich liebe Wurst"
  • paradicsommúzsa: @vájcsájki: Igyekszünk! :)) És várunk jó kis feladatötleteket! (2010.11.29. 10:00) 1. feladatunk konklúzói

Szívesen hallgatjuk:

Újévi főzőest (2. feladat)

2011.01.09. 17:45 paradicsommúzsa

2011. január 2-án vasárnap jöttünk össze, immár Tündérkével négyesben, hogy elkészítsük Madamküri vezetésével a nyertes menüsort. A bevásárlást sikerült az utolsó pillanatra hagyni, azaz vasárnap délelőtt egy nagy bevásárlóközpont lerabolt élelmiszerüzletében szedtük össze a hozzávalókat. Kicsit túlléptük az 5000 Ft-os keretet, de ezt senki sem sérelmezte, ráadásul nagyon bőséges volt a vacsi, egy része meg is maradt. Akkor lássuk:

1. Zöldborsókrém leves kókusztejjel és pirított mandulával

Hozzávalók:

450 g zsenge zöldborsó (fagyasztott),
kókusztej,
tej,
fűszerek,
sózatlan mandula

A fagyasztott borsót kevés vízben 5 percig főztük, tilos tovább, mert kemény lesz. Leszűrtük, egy kevés főzőlevet hagytunk rajta.

 

 

 

Beleöntöttünk pici sima tejet (kb. 1,5 dl), majd sóval, borssal, bazsalikommal és zsályával fűszereztük. Kicsit melegítettük, majd botmixerrel pürésítettük, utána hozzáöntöttünk fél dobot kókusztejet.

 

 

 

 

A mandulát leforráztunk, kinyomtuk a héjából, hosszában felszeleteltük, kicsit megpirítottuk (serpenyőben olaj nélkül kis lángon), majd tálaláskor megszórtuk a levest.

 

 

 

 

Mivel a boltban nem találtunk mandulát, vettünk levesgyöngyöket is, de itthon ráakadtunk pár szemre, így vegyesen díszítettük a levest.

 

 

 

Nagyon friss, édeskés, nyári ízvilágú leves. Végtelenül egyszerű és gyors az elkészítése. Egyöntetűen imádtuk. A főzés kezdetén Hungária extra dry pezsgőt bontottunk fel az Új Esztendő alkalmából és mindnyájunk örömére. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Diós-mandulás bundázott halfilé hercegnőburgonyával

Hozzávalók:

4 db pangasius filé,
fél-1 kg burgonya,
vaj,
tej,
fűszerek,
1 tojás,
1 evőkanál liszt,
panírozáshoz: liszt, tojás, darált dió, zsemlemorzsa

A krumplit meghámoztuk, majd apró kockákra vágva feltettük sós vízben főni. Amikor elkészült leszűrtük, villával összenyomtuk, vajjal és tejjel pürévé kevertük, majd megfűszereztük csipetnyi szerecsendióval és borssal.

 

 

 

 

Beleütöttünk egy tojást, hogy sütésnél egyben maradjon. Ha túl híg lesz, egy kis liszttel lehet sűríteni. (Közben fogyott a pezsgő.) Ujjnyi lyukat vágtunk egy sütőzacskó sarkára, majd a krumlipürét belelapátoltuk. Egy kivajazott tepsibe kis gúlatrutyikat nyomkodtunk, majd betettük sülni nagyobb lángra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A felengedett halfilékről alaposan felitattuk a vizet. Fontos, különben nem tapad meg a panír. Megsóztuk, borsoztuk és bazsalikommal megszórtuk mind a két oldalát. 1 kg-os fagyasztott pangasiust vettük, viszont mint kiderült, nagyon nagyok a halszeletek, így hosszában elfeleztük őket. A vacsora utáni "kidurranokannyiratelevagyok" állapot bizonyította, hogy jól tettük.

 

 

 

 

 

 

 

 

A panírozás klasszikusan zajlott: egy tányérban liszt, másikban két felvert tojás, a harmadikben egy kis zsemlemorzsa összekeverve két maréknyi darált dióval. Bár a cím szerint diós-mandulás bundást halat kellett volna készíteni, de mint feljebb említettük, nem volt elég mandulánk. Azonban emiatt hiányérzetünk sem volt.

Ezen a képen Madamüri keze paníroz szorgalmasan, aki egyébként ellenezte a fotózást (emlékezzünk vissza az 1. feladattal kapcsolatos hisztire). A három kukta egyébként támogató volt, igyekeztünk mindenben követni a szavait, kivéve a fotózást. :)

 

 

 

Kettő tepsiben ujjnyi olajat melegítettünk, de nem szabad túlhevíteni, különben fröcsköl és a panír is elég. Nekünk csak kis serpenyőink voltak, ezért kellett kettőben sütnünk, egyébként egy nagy is elég. A sütéshez kb. 10 percre volt szükségünk, de ez sok mindentől függ, a látvány dönti el, mikor készül el. A halakat a serpenyőkben egyszer megfordítjuk.

 

 

 

Közben a sütőben elkészült a részegesre sikerült hercegnőburgonya (szép tornyokban kéne állnia, de nekünk egy volt az első próbálkozás, az íze kárpótolt):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Találtunk a hűtőszekrényben savanyúságot, azaz sült paprikát, ez még kicsit feldobta a fogást (nem mintha szüksége lett volna rá :)). Az elkészült vacsorához felbontottuk a balatonfelvidéki Orbán Pincészet Kőtenger Chardonnay 2009 borát. Kiválóan illett a fogásokhoz. (A pezsgő közben elfogyott.)

 

 

 

3. Csokoládé mousse

Hozzávalók:

2 tábla Tibi étcsoki,
másfél vaj (150 gramm),
4 tojás,
tejszín,
2 evőkanál porcukor,
fűszerek

A csokit egy forrásban levő kislábasnyi víz fölött felolvasztottuk a vajjal, szegfűszeggel és egy csipetnyi fahéjjal fűszereztük. A 4 tojást különválasztottuk, a tojásfehérjéket egy evőkanálnyi cukorral kemény habbá vertük. Egy tojássárgáját a csokiba kevertünk, majd a habot finoman beleforgattuk.

A mousse-t kiporcióztuk 4 tálkába, és betettük a hűtőbe dermedni. Felhívnánk a figyelmet, hogy nem! főzőtejszínt, hanem habtejszínt kell venni, merthogy ez lett volna a dísz a tetején kis cukorral habbá verve, ami nekünk nem sikerült. A különbség mindössze a látvány lett, mivel ízre ugyanazt kaptuk, ahogy a tetejére öntöttük, miután szépen lehűlt.

Madamküri is először készítette el a versenybe nevezett menüsorát, ezért nem sikerült még minden tökéletesre, de nagyon jót - és sokat... - ettünk, így a mousse hűtőben való fél órás pihenése segített élvezni a csokivégtelent, mialatt az Igenis, Miniszter Úr c. angol sitcom részeit néztük. Egyszóval a 2. feladat is jól sikerült, hamarosan jelentkezünk a következővel. :)

Carolee, Karna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paradicsommuzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr932572148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása