HTML

Kávéházi Alkotó

„- Pont jókor jössz, mert ez a nap legjobb része. - Melyik az a rész? - Az, amikor te meg én mi leszünk.” (Micimackó)

Linkblog

Friss topikok

  • paradicsommúzsa: :) Javítottam pár elgépelést.. Karna (2011.05.19. 02:56) Palatschinken
  • Beusca: várjuk a további fejleményeket! (2011.04.05. 07:20) Szünet után
  • Beusca: ich wünshce dir angenehmen aufenthalt! vagy valami ilyesmi:-) (2011.04.05. 07:18) Na szóval Berlin
  • paradicsommúzsa: @berlin_mount: Danke! (2011.04.04. 18:49) "Ich liebe Wurst"
  • paradicsommúzsa: @vájcsájki: Igyekszünk! :)) És várunk jó kis feladatötleteket! (2010.11.29. 10:00) 1. feladatunk konklúzói

Szívesen hallgatjuk:

Almás lepény

2010.11.08. 08:42 paradicsommúzsa

Egy közös vasárnapi ebédünk során készítettem el Gordon Ramsay almatortáját (számomra inkább lepény). Fini, egyszerű, sikert is aratott.

Hozzávalók:

Töltelékhez: 4 közepes nagyságú alma, 5 dkg mazsola, 7 dkg barna nádcukor, 3 evőkanál Calvados, 2-3 dkg van, csipetnyi őrölt fahéj.

A tésztához: 20 dkg vaj, 10 dkg barna nádcukor, 2 tojás, 15 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tej.

A díszítéshez: szeletelt mandula, creme fraiche, 1 csomag bourbon vaníliás cukor.
 

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, felaprítjuk (lehet szeletekre vagy kockára, ahogy tetszik). Egy serpenyőbe rakjuk az almadarabokat egy jó evőkanálnyi vajjal és 7 dkg barna nádcukorral, és kevergetve sütni kezdjük. Amikor az alma körül a cukorszirup már forrni kezd, beleszórjuk a megtisztított mazsolát, ráöntjük a Calvadost, és még legalább 5 percig együtt pároljuk. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Az alján egyenletes vastagságban elosztjuk az almás keveréket, és félretesszük hűlni.

A tésztához 20 dkg vajat robotgéppel kikeverünk 10 dkg barna nádcukorral, amíg a cukor beleolvad a vajba. Ekkor egyenként belekeverjük a tojásokat, és addig folytatjuk a keverést, amíg egynemű habos masszát kapunk. Ezután hozzáadjuk a sütőporral összeszitált lisztet, a citromhéjat, legvégül a tejet. Lágy, majdnem folyós krémet kell kapnunk. A tésztát az alma tetejére kanalazzuk, és elsimítjuk rajta egyenletes vastagságban. A tészta tetejét megszórjuk mandulaforgáccsal. A süteményt 180-200 fokos sütőben nagyjából fél órát sütjük. (Akkor jó, ha a beleszúrt tűre vagy villára nem tapad nyers tészta.) Ha túl hamar barnul a teteje, takarjuk be alufóliával. A megsült süteményre tálaláskor vaníliás cukorral elkevert creme fraiche-t kanalazunk.

Észrevételek: érdemes savanykásabb almát választani, ha ez nem lehetséges, csökkenteni kell a cukoradagot, különben túl édes lesz a süti. Calvados helyett egyik alkalommal rumot, másik alkalommal konyakot használtam, sztem mindkettő jó. A díszítést új ahogy van, kihagytam. Amikor kihűl kicsit az elkészült lepény, fejreállítom, így a mandula kerülne a fenekére, ami sztem nélkülözhető. A creme fraiche-t pedig már túlzásnak éreztem a meglévő dús ízekhez. A tészta elkeverése elég problémás, annak ellenére, hogy az ember puha margarint használ hozzá. Ennek tökéletesítése még kidolgozás alatt van. Tejből kicsit többet öntöttem, mint egy deci. Az első alkalommal nem volt otthon finom liszt, így réteslisztből készítettem a tésztát. Jobban tetszett, mert könnyebb szerkezetű lett, ami sztem jobban illik a lepényhez. De természetesen finomliszttel is kiváló.

A sütit frissen, langyosan érdemes fogyasztani, és tapasztalatok szerint abba sem lehet hagyni, amíg marad egy morzsa. :)

Carolee

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paradicsommuzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr712432821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása